Mil milions de turistes, mil milions d’oportunitats

Cada 27 de setembre, se celebra el Dia Mundial del Turisme (DMT) amb la intenció de divulgar i sensibilitzar sobre els valors que aporta el turisme, no només des del punt de vista econòmic sinó també social i cultural.

“Mil milions de turistes, mil milions d’oportunitats” és el lema escollit per al Dia Mundial del Turisme d’aquest any 2015. Va ser el 13 de desembre de 2012 que es va superar la barrera simbòlica de mil milions d’arribades turístiques internacionals, amb una estimació que per al 2030 s’aconseguiria arribar a un nou objectiu de dos mil milions de turistes, dades que són considerablement més elevades si tenim en compte els turistes nacionals.

Amb una quantitat tan alta de persones desplaçant-se fora del seu entorn habitual, ja sigui per motius d’oci o de negoci, les accions que realitzem com a turistes tenen unes conseqüències importants. Per això, si entre tots ens conscienciem de la importància de prendre decisions correctes quan viatgem tenim un gran potencial.

D’entre les accions que proposa l’Organització Mundial del Turisme per obtenir el compromís dels turistes en els nostres propers viatges està comprar productes locals, protegir el patrimoni cultural i natural, respectar la cultura local, estalviar energia i utilitzar el transport públic.

Són compromisos que intenten garantir un desenvolupament turístic sostenible en el què es tingui en compte, que a més de generar uns beneficis econòmics amb el turisme, també s’ha de garantir la protecció del medi ambient i tenir cura de l’interès social.

En un dia com avui, es demana la implicació dels turistes per aconseguir un bé comú i garantir una transformació positiva, mil milions de turistes viatjant per tot el món són mil milions d’oportunitats per fer del món un indret més just i més responsable, on sigui possible conèixer altres cultures, estimular la col·laboració i la solidaritat entre pobles, i respectar el patrimoni natural i cultural tant el tangible com l’intangible.

En aquest sentit, a la província Lleida tenim un potencial enorme, no som una destinació de turisme massiu, estem en creixement i podem fer bé les coses, amb el suport i la coordinació de tots els agents implicats, treballant sobre la base d’un turisme responsable, amb bones pràctiques que intentin gestionar els impactes negatius que provoca l’activitat turística i potenciar-ne al màxim els seus beneficis tant per a les comunitats locals, com per al medi ambient i per als turistes per a què puguin gaudir de les seves vacances en un entorn privilegiat, com el nostre.

Per acabar, la Universitat de Lleida ha posat al mercat laboral ja dos promocions de graduats en Turisme. Són els primers professionals que surten amb una formació pública, oficial, adaptada a l’Espai Europeu d’Educació Superior a Lleida que, sense cap mena de dubte han après com gestionar l’activitat turística pensant en un desenvolupament turístic sostenible, compatible a llarg termini i basat en compromisos i en estàndards de qualitat que respectin l’entorn i les comunitats locals, per aconseguir que el turisme, a més d’aportar riquesa, fomenti la interculturalitat, el coneixement i el respecte mutu.

Aquest compromís continuarà essent una de les claus en la formació dels més de 130 estudiants que estan matriculats al Grau en Turisme durant aquest curs 2015/16 que tot just acabem de començar.

Eva Martín Fuentes
Professora del Grau en Turisme de la UdL

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s